" Tinta dan kalam ini bukan hanya untuk dikongsi sebagai tatapan dan perkongsian antara sahabat buat sahabat, tetapi tinta ini tumpahan hati buat hati yang ingin mencari kebesaran dan cinta Illahi. Setiap dari segmen hidup kita tersirat cinta dan kasih sayang Allah. Pandanglah dengan mata hati, bukan akal, mata dan nafsu semata. Fikir dan zikir "

Wednesday, July 20, 2016

Cerita Birmingham 1 : Charity Car Wash by Firefighters

Salah satu perkara yang menarik perhatian saya di Bumi Birmingham ini ialah usaha kerja-kerja amal yang dijalankan oleh pelbagai pihak. 

Kali ini, saya berminat untuk berkongsi salah satu kumpulan kerja amal yang amat menarik perhatian saya ketika berhenti di hadapan sebuah Balai Bomba sekitar Selly Oak, Birmingham.


Pak cik dan Mak cik pun berbual-bual tentang charity car wash. Kata Pak Cik, Charity Car Wash dekat sini ada setiap Sabtu. Mula-mula rasa biasa lagi. Saya fikir biasa-biasa sahajalah memandangkan semua kelompok sukarelawan biasa memang ada buat kerja macam ni even di Malaysia pun ada juga.

Tiba-tiba Mak cik kata, "Abang-abang sado pulak tu yang basuh kereta."

Saya fikir kenapa dengan abang sado?

" Itu semua abang-abang bomba la. Diorang akan buat Charity Car Wash setiap hari Sabtu", terang mak cik lagi.



Kalau yang ni, memang sangat-sangat terinspirasi. Pegawai bomba yang organize buat charity. Fikir saya bagus juga mengisi masa lapang pegawai-pegawai bomba ini. Sambil-sambil air simpanan tangki bomba tu guna untuk something yang bermanfaat. Tak terfikir la mereka semua tu adalah pegawai bomba, sebab bangunan balai bomba dia simple je. Tak nampak la warna merah-merah macam dekat malaysia.

Balik buat research sikit berkaitan car wash ni kan. Rupanya memang firefighters United Kingdom ni ada buat charity event tertentu. Ada charity shop juga. Menarik!



No comments:

Post a Comment