" Tinta dan kalam ini bukan hanya untuk dikongsi sebagai tatapan dan perkongsian antara sahabat buat sahabat, tetapi tinta ini tumpahan hati buat hati yang ingin mencari kebesaran dan cinta Illahi. Setiap dari segmen hidup kita tersirat cinta dan kasih sayang Allah. Pandanglah dengan mata hati, bukan akal, mata dan nafsu semata. Fikir dan zikir "

Thursday, August 18, 2016

Trafalgar Square, London

Surah Al-Hajj (22: 46), Allah berfirman yang terjemahannya: Maka tidak pernahkah mereka berjalan di bumi, sehingga hati (akal) mereka dapat memahami, telinga mereka dapat mendengar? Sebenarnya bukan mata itu yang buta, tetapi yang buta ialah hati yang di dada.Tempat ini merupakan tempat bersejarah bagi mengingati Pertempuran Trafalgar. Terdetik untuk kesini pada awalnya kerana ia merupakan salah satu tempat tarikan masyarakat Inggeris dan pelancong untuk berkumpul dan menikmati aktiviti-aktiviti yang ada disini.

Apa yang menariknya, Trafalgaq Square ini sangat meriah dengan aktiviti-aktiviti seni jalanan. Ada yang membuat pertunjukan lawak, ada yang membuat lukisan di atas jalan dengan pelbagai bentuk dan warna dan yang menarik lagi terdapat street artist yang mengenakan kostum berdiri secara terapung.

Selain itu, Trafalqar Square ini juga dikenali sebagai sebuah tempat berkumpul masyarakat Inggeris untuk menjalankan demontrasi atau luah perasaan. Sesiapa sahaja bebas untuk menyuarakan pandangan dan kritikan mereka di sini.

Tak salah rasanya jika idea sebegini dapat diaplikasikan di bandar-bandar Malaysia. Mungkin untuk mengetengahkan nilai dan budaya yang ada di malaysia selain dapat membuka peluang kepada masyarakat untuk voice out idea dan pandangan dengan lebih meluas dalam kalangan masyarakat. Boleh la isi masa lapang anak-anak muda yang duduk bersahaja di ibu kota.

No comments:

Post a Comment